=

Casa Karina

Francisco Pardo Arquitecto





Casa Karina


Ocuilan de Arteaga, Mexiko

V polovině září roku 2017 zasáhlo Mexiko ničivé zemětřesení. Na pomoc postiženým rodinám přispěchala okamžitě řada neziskových organizací. Mezi nimi i Fundación PienZa Sostenible s podporou Love Army México, která oslovila řadu lokálních architektů se zadáním návrhu nových domů, jež by v krátkém čase a za minimální prostředky poskytly důstojný domov rodinám, které o ten předchozí v pár minutách přišly.



Casa Karina je dům navržený pro rodinu Guzmánových v malém městě Ocuilan de Arteaga uprostřed Mexika. Nový objekt stojí na stejném místě jako dům předchozí a obývají ho Karina se svým manželem Miguelem Ángelem a dcerami Annette a Alix. Původní pozemek o rozloze necelých 400 m2 je dnes rozdělen na pět stejných částí, z nichž každou obývá rodina jednoho ze sourozenců. Guzmánovým připadla část o ploše zhruba 75 m2, na které měli původně postavenou provizorní dřevěnou konstrukci o rozměrech 5 × 4 metry se střechou z trapézového plechu, bez izolace, se suchou toaletou a podlahou z udusané hlíny.


V prvním kroku architekti z mexického studia Francisco Pardo Arquitecto celou rodinu vyslechli. Ptali se na jejich přání a potřeby. Zadání vykrystalizovalo ve dvě ložnice, malý obývací prostor a kuchyň s kamny na dřevo.


V prvním konceptu zvažovali architekti jednopodlažní stavbu. Kvůli extrémně malému pozemku by zde ale zbylo už jen naprosté minimum prostoru na venkovní pobytové plochy. Proto se v konečné fázi rozhodli pro stavbu dvoupodlažního domu o zastavěné ploše necelých 25 m2, díky které zůstal dostatek místa k výsadbě nových stromů kolem domu. Plochá střecha také umožnila vznik terasy ve třetím nadzemním podlaží, kde z intimního soukromého prostoru může rodina pozorovat celé město, sousední pole nebo okolní sopky.


Pobytové plochy v exteriéru byly pro rodinu neméně důležité. Karina je zvyklá vařit ve venkovní kuchyni na dřevo a obě dívky si většinu času hrají venku. Proto byla kuchyň navržena jako středobod domu a centrální osa, odkud je všude dobře vidět.


Toaletu dříve sdílely všechny rodiny z původní velké usedlosti. A protože na to byli všichni zvyklí, respektovali architekti i toto přání a toaleta byla postavena mimo hlavní hmotu domu, díky čemuž dostala i plnohodnotně vybavená přidružená koupelna adekvátní rozměry a dostatek soukromí.


Základy celé stavby jsou betonové, podlahy jsou z leštěného cementu. Stěny jsou vyzdívány z lisovaných hliněných bloků s příměsí cementu vyráběných na místě. Dveře a okna jsou z borovicového dřeva.



+

Kredity


Autor: Francisco Pardo Arquitecto / Francisco Pardo, Ivan Saucedo, Karen Burkart, Daniel Castillo, Eréndira Navarrete, Gustavo Vargas, Jesús Manjarrez, Juan Gutiérrez, Sofía Rodríguez
Dodavatel: ÉCHALE A TU CASA
Projekt: 2018
Realizace: 2018
Zastavěná plocha: 24,4 m2
Užitná plocha: 49 m2
Foto: Jaime Navarro, Pablo Astorga, Fernanda Olivares

Sdílet
Facebook
Tento web používá cookies - více informací. Pokračováním souhlasíte s jejich použitím.