=

Dům jmO

BLAF architecten





Dům jmO


Overijse, Belgie

Zástavba na svažitých pozemcích belgického města Overijse, které leží nedaleko Bruselu, vznikala v historii velice živelně. Výsledkem jsou hmoty domů, pro které je typická tvarová rozmanitost a které nikterak nedefinují stavební čáru. Vždy se ale snaží zachovat průhledy z ulice vstříc rozlehlému údolí. Dům na hexagonálním půdorysu navržený belgickým studiem BLAF architecten není výjimkou.



Historicky rostlá variace budov na periferii města s řadou různě uskočených domů je vnímána jako specifická a kvalitní. Částečně i proto, že jsou díky ní udrženy průhledy skrz zástavbu do údolí. Pozemek, na který byl projekt jmO navrhován, je relativně svažitý, klesá skoro ve dvacetiprocentním sklonu. Konceptem pro zasazení domu na pozemek byl respekt k topografii přilehlého terénu a okolní krajiny. Architekti chtěli docílit kompaktního objemu s cílem dosáhnout co největší obytné plochy. K tomu jim pomohla volba šestihranného půdorysu, díky jehož zkoseným hranám se objekt dostává dál od hranic pozemku a vytváří dostatečné soukromí.


Dům lze rozdělit na tři základní patra. Spíše jde ale o různé výškové úrovně, které od sebe vždy dělí pár schodů a které se v pravidelném rytmu otáčejí kolem technického jádra domu. Pobytové místnosti jsou situovány do úrovní nad ložnicovými a technickými prostorami. Díky stoupajícímu teplému vzduchu tak mohou být pobytové místnosti vytápěny na teplotu o dva stupně vyšší. Ve spodním, téměř zapuštěném patře, se nachází víceúčelová místnost, komora, sklep a ložnice pro děti. O úroveň výše se do domu vstupuje. Na vstup je navázaná hlavní ložnice, koupelna a obytná část. V nejvyšším patře je jídelna s kuchyní, doplněná vstupem na terasu a zelenou střechu.



+

Kredity


Místo: Overijse, Belgie
Autor: BLAF architecten
Realizace: 2018
Foto: Stijn Bollaert

Sdílet
Facebook

Partneři

Tento web používá cookies - více informací. Pokračováním souhlasíte s jejich použitím.