NÁKUP=

Dům Mława

James & Mau



0 %

0
hodnocení



Dům Mława


Mława, Polsko

Dům, v jehož konstrukci se snoubí beton s cihlou, stojí ve čtvrti rodinných domů v blízkosti centra polského městečka Mława na rovinatém pozemku. Přestože jde o jednu z největších parcel v okolí, její plocha nedosahuje rozlohy ani tisíc metrů čtverečných. Většina okolních staveb je proto navržena jako dvoupatrová. Rodina, která oslovila architekty ze studia James & Mau, si však přála dům jednopatrový. Důvodů pro to měla několik: jednoduchost výstavby, rozpočet, ale také to, aby jejich malé děti nelezly po schodech.



Dům je situován při ulici v západní části pozemku tak, aby velký, téměř čtvercový výsek parcely zůstal stavbou nedotčen. Místní stavební regulace nařizuje umístit dům minimálně čtyři metry od hranic pozemku. Ze zahrady pak většinou zbyde jen úzký travnatý koridor.


V případě domu Mława se s ním architekti vypořádali následovně: k obvodové zdi přidali kolmé segmenty tak, aby neproporční pruh rozdělili na intimnější zóny, vytvářející řadu malých soukromých teras. Z půdorysu je patrné, že tyto na plot kolmé zdi prostupují i do interiéru. Cihelný obklad zároveň obíhá celý obvod stavby a vizuálně odděluje betonovou korunu, která uvnitř domu vytváří světlou výšku přes tři metry.


Na východním i západním konci fasády se nacházejí dvě věže. Domu dodávají městské měřítko a zdůrazňují přechod z otevřeného venkovního prostředí do vnitřního, ohraničeného. Obě věže jsou vysoké pět a půl metru a mají v sobě velké otvory, kterými proudí světlo. Časem by mělo dojít k jejich zasklení a vytvoření zimních zahrad či letních teras. Zároveň se pak stanou důležitou součástí termoregulace domu.


Vnitřní dispozice má maximální šířku devět metrů. Ložnice, které vyžadují méně světla, jsou umístěny v severní části. Společné prostory jsou orientovány na jih. Vzhledem k převažující podélné orientaci půdorysu nebyla na východní ani na západní fasádu umístěna žádná okna. V dispozici je průběžná chodba, obsluhující všechny prostory, znatelná. Ve skutečnosti se ale objevuje a mizí tak, jak do sebe integruje přilehlý pobytový prostor.



+


Chcete vidět celý text a 15 dalších fotografií?

Příhlašte se nebo se staňte našimi předplatiteli a zařaďte se do exkluzivního klubu fanoušků architektury.

Žijeme architekturou a jsme v kontaktu s těmi nejlepšími architekty v Česku i ve střední Evropě. Píšeme o tom, jak o architektuře přemýšlejí a přinášíme vám stavby, které vytvářejí.

Protože na architektuře záleží!




Přidat se k předplatitelům   Přihlásit se   Dočíst zdarma