=

Dům se skleníkem

RicharDavidArchitekti





Dům se skleníkem


Chlum u Hořic, Česká republika

První koncept domu vznikal zhruba na třetině plochy současného pozemku. Během procesu návrhu se ale investorovi povedlo přikoupit sousední sad a celková plocha pozemku, kde mohli architekti ze studia RicharDavidArchitekti navrhnout dům, se ztrojnásobila.



Objekt je nakonec umístěn doprostřed sadu tak, aby se do něj otvíraly výhledy ze všech místností. Součástí zadání byl také návrh skleníku na kaktusy se zhruba stejnou plošnou výměrou jako vlastní dům. Skleník je umístěn na střeše z několika důvodů: aby nebyl narušen výhled, aby se ušetřilo na stavbě jeho základů, využilo se zbytkového tepla z domu a investor měl z domu do skleníku přímý přístup.


Dispozice domu nejsou zcela typické. Chybí v něm předsíň nebo jakákoli hala, která běžně slouží jako distribuční prostor do dalších částí domu. Místo toho mají všechny místnosti včetně koupelny přímý vstup posuvnými dveřmi na krytou terasu, která od jara až do podzimu slouží jako hlavní filtr mezi exteriérem a interiérem. Z této terasy je také možnost přímého vstupu do skleníku po jednoramenném ocelovém schodišti. Terasa je svrchu kryta přesahem střechy skleníku.


Vstupní hala obytné části je vizuálně i funkčně propojena s hlavním obytným prostorem a v případě potřeby může být oddělena těžkým závěsem. Součástí obytného prostoru je kuchyňský ostrůvek. V jižní části domu je umístěno technické zázemí a pracovna. V severní části se nacházejí ložnice, šatna a hlavní koupelna. Celý vnitřní obytný prostor domu je maximálně otevřen do sadu prostřednictvím velkoformátových posuvných oken, která jsou orientována převážně na východ a západ.


Dům se skládá ze dvou základních konstrukčních částí: obytného přízemí a skleníku ve druhém nadzemním patře. Obě patra jsou konstrukčně i funkčně oddělena. Základním nosným prvkem spodní obytné části jsou zděné stěny doplněné ocelovými sloupy a svázané pohledovým betonovým věncem. Strop je navržen z dřevěných KVH profilů. Obecně zde byla snaha nechávat konstrukce pohledové. Konstrukce skleníku, jež byla montována na místě, je ze subtilních ocelových profilů.


Dům je navržen jako zděný s provětrávanou fasádou, obloženou vertikálně kladenými modřínovými fošnami ponechanými ve své přirozené podobě. Okna jsou hliníková s izolačním trojsklem. Barva rámů odpovídá barvě přírodního hliníku. Pozinkovaná konstrukce skleníku je natřena bílou barvou. Střecha je pokryta čtyřkomorovým dutinkovým transparentním polykarbonátem, který je průběžný v celé délce 8,5 metru. Vnitřní pohledová nosná akumulační stěna je obložena pískovcem. Na podlaze je ve spodní části aplikována epoxidová stěrka, ve skleníku je pouze epoxidový nátěr.



+

Kredity


Místo: Chlum u Hořic, Česká republika
Autor: RicharDavidArchitekti / David Kazický
Interiér: Jana Medková, Hana Medková
Dodavatel: AVASTA s. r. o.
Projekt: 2014
Realizace: 2018
Foto: Jiří Hroní

Publikace


99 DOMŮ [3

Sdílet
Facebook
Tento web používá cookies - více informací. Pokračováním souhlasíte s jejich použitím.