=

Rodinný dům v Posázaví

A69 – architekti





Rodinný dům v Posázaví


Prototyp rodinného domu byl postaven v bývalém žulovém lomu v Posázaví. Realizace má prověřit konstrukční, typologické a uživatelské vlastnosti experimentálního domu. Objekt je situován na hraně skály nad jezerem. Zachovává vzrostlou zeleň, zhodnocuje výhled na vodní plochu a umožňuje přístup na louku uprostřed lesa.



Jednoduchá kubická hmota o rozměrech 15 × 15 × 4 metry ukrývá náročněji formovaný interiér. Organicky tvarovaný labyrint vnitřního obytného prostoru umožňuje výhodnější prosvětlení a výhledy a průhledy i z hloubky dispozice.


Dům není realizován na klasických základech, nad terénem zdánlivě levituje. Ocelový montovaný roznášecí rošt je osazen na stávající žulové bloky. Ty jsou pozůstatky zdejší těžební aktivity. Na rošt je provedena sloupková dřevěná konstrukce typu 2 × 4 palce, strop je z dřevěných sbíjených vazníků, střecha je plochá s extenzivní zelení. Fasádu tvoří provětrávaný systém z dřevěných hranolů s hliníkovými okny.


Posuvná skleněná stěna umožňuje propojit obytný prostor s venkovní terasou na louce. Interiér je proveden v monochromatické barevnosti ve valérech bílé. Tvoří neutrální rámec pro barevný les v různých denních a ročních obdobích. Realizace byla provedena svépomocí, objekt je demontovatelný, a díky tomu může kdykoli beze stopy zmizet.



+

Kredity


Autor: A69 – architekti
Plocha pozemku: 28 217 m2
Zastavěná plocha: 235 m2
Užitná plocha: 204 m2
Obestavěný prostor: 975 m3
Foto: Tomáš Rasl

Sdílet
Facebook

Partneři

<>
Tento web používá cookies - více informací. Pokračováním souhlasíte s jejich použitím.