=

Bakkaflöt 14

Studio Granda





Bakkaflöt 14


Hafnarfjörður, Island

Bakkaflöt 14 je betonová vila s prolomenou střechou. Nachází se na jižní periferii souvislé zástavby islandského města Hafnarfjörður, kde přímo sousedí s lávovým polem a poskytuje ničím nerušené výhledy na horský hřeben Bláfjöll. Základy nového domu jsou odlity z recyklovaného betonu, získaného při demolici domu původního, v jehož půdorysné stopě nová vila, navržená islandskými architekty ze Studia Granda, stojí.



Pozemek má lichoběžníkový tvar; na severní straně je užší, směrem k jihu se rozšiřuje. Tento základní fakt se stal katalyzátorem vějířovitě skládané geometrie střechy, která hrála ve vývoji návrhu zásadní roli.


Dům stojí na konci slepé ulice, dlouhý průhled skrze ni je završen obrácenou sedlovou střechou s přiznanými trámy ze dřeva kambala, jež zastřešuje vstupní betonový dvorek. Za širokými měděnými vraty se skrývá garáž a nenápadné vstupní dveře. Vnější fasáda je, stejně jako stěny v interiéru, provedena v pohledovém betonu. Pouze některé vertikální části jsou zrůrazněny obkladem z čediče. Zelená střecha vytváří novou krajinu pro růst divokých trav a vřesu. V úžlabí mezi severními štíty stéká voda po fasádě v otevřených měděných profilech.


Všechny dveře i okna byly vyrobeny na zakázku z kambalového dřeva. Okna v koupelnách jsou doplněna exteriérovými měděnými žaluziemi. Okna na jižní straně, odkud je výhled na lávové pole, jsou na celou výšku fasády. Před ostrým jižním sluncem je chrání přesah střechy z oceli a dřeva. Za tímto velkoformátovým prosklením se nachází jídelna. Menší, intimnější prostory, jako jsou ložnice, koupelny a prádelna, jsou situovány na sever pod řadu sedlových střech. Společenské, obytné a pracovní prostory jsou umístěny v srdci domu a podél jižní fasády.


Do garáže, která se nachází při vstupu, vedou denní světlo velkorysé světlíky. Na garáž navazuje vstupní hala s galerií, což je jediná bíle vymalovaná místnost v domě. Stěny v ostatních místnostech jsou primárně ponechány v pohledovém betonu anebo jsou obloženy ugandským mahagonem. Dlažby jsou z leštěné černé žuly a mramoru Calacatta. Koupelny jsou obloženy mramorem Arabescato a Marquina. Uprostřed dispozice je schodiště z řezaného čediče, jež vede do sklepní dílny a do skladu a je osvětleno solitérním kruhovým světlíkem.


Původní dům měl kolem sebe bohatě rostlou zahradu, kterou se architekti snažili v největší možné míře zachovat. Rostliny, jež se podařilo zachránit, doplnili novou výsadbou, která měla za úkol vyvážit rozmanitost flóry. Dlažba v zahradě je z nepravidelných čedičových desek ukládaných do mlatu, jenž podporuje růst mechů a lišejníků.



+

Kredity


Místo: Hafnarfjörður, Island
Autor: Studio Granda
Projekt: 2012
Pozemek: 1241 m2
Zastavěná plocha: 592 m2
Statika a environmentální inženýrství: Viðsjá
Konzultant požární ochrany: Efla
Dodavatel: J&S verktakar
Foto: Sigurgeir Sigurgeirsson

Sdílet
Facebook
Tento web používá cookies - více informací. Pokračováním souhlasíte s jejich použitím.