=

Betonové vily – Žebětín

Makovský & partneři





Betonové vily – Žebětín


Brno-Žebětín, Česká republika

Nenápadný přízemní dům v okrajové brněnské čtvrti Žebětín si zasluhuje pozornost z několika důvodů. Zaprvé díky způsobu využití úzké parcely, kterou by člověk mohl mylně považovat za cestu a kde by si jen málokdo dovedl představit rodinné bydlení. Další primát zůstává oku laika skrytý. Přitom jde o první dům z izolačního betonu v České republice a třetí svého druhu na světě. Pro recepturu se architekti Zdeněk a Daniel Makovští vypravili do Švýcarska za Patrickem Gartmannem, který technologii litého pohledového a tepelněizolačního betonu vynalezl.



V českém prostředí, kde se kvůli panelákovým sídlištím netěší pohledový beton dobré pověsti, si dnes málokdo nechá postavit betonový dům, přestože tento materiál i technologie pokročily mílovými kroky. Přízemní atriový dům z liaporbetonu architekt postavil pro svou rodinu a druhou polovinu obývá pár absolventů curyšské technické univerzity. Po splnění povinných dvoumetrových odstupů od hranice pozemku zbyl úzký šestimetrový pás, do něhož se ještě musely započítat 45 centimetrů tlusté obvodové stěny. Přesto dům dokáže nabídnout prosluněné dispozice orientované do uzavřených atrií.


Za čistými bílými plochami japonských minimalistů se často ukrývají složité detaily. V případě izolačního betonu je minimalistický vzhled odrazem konstrukční jednoduchosti, kterou liaporbeton umožňuje. Na základovou desku je rovnou postavena betonová zeď s nátěrovou izolací. Plochá betonová střecha se obešla nejen bez dodatečné izolace či doplňkové krytiny, ale také bez okapů. Voda tak může volně stékat po stěnách a vzhled betonu se mění v závislosti na počasí.


I přes svou strohost nabízí experimentální dům z izolačního betonu útulné anonymní prostředí, neboť si většina kolemjdoucích dodnes myslí, že jde o dvougaráž sousedního katalogového domu.



+

Kredity


Autor: Zdeněk Makovský, Daniel Makovský
Plocha pozemku: 429 m2
Zastavěná plocha: 195 m2
Užitná plocha: 151 m2
Obestavěný prostor: 589 m3
Foto: Manfred Seidel, Adam Sirotek

Sdílet
Facebook

Partneři

<>
Tento web používá cookies - více informací. Pokračováním souhlasíte s jejich použitím.