=

Dům Karangahake

MAKE architects



0 %

0
hodnocení



Dům Karangahake


Waihi, Nový Zéland

Dům Karangahake symbolizuje návrat k jednoduchému způsobu života a vyzdvihuje dnes možná trochu pozapomenutý význam propojení našich životů s okolním prostředím. Dům je posazen na samé hraně kopce obklopeného hustým porostem lesů, typických pro Nový Zéland. Australští architekti ze studia MAKE architects návrhem důsledně prefabrikované stavby odkazují na hodnoty ztělesněné v typických novozélandských trampských boudách: ekonomicky i časově efektivní výstavbu a ohleduplnost k životnímu prostředí.



Dům na náhorní plošině, která strmě klesá do údolí, nabízí nerušené výhledy do širého okolí. Stojí zcela na samotě uprostřed nekonečných zelených plání pod stále modrou oblohou. Pro návrh byla zásadní orientace stavby vůči světovým stranám. Přáním investorů bylo dům maximálně otevřít severním a východním směrem. Severní strana nabízí výhledy na blízké pohoří s nejvyšším bodem Mount Te Aroha (Hora lásky), kam oko dohlédne skrz rokli, kde se odjakživa těžilo zlato. Východní strana domu směřuje dolů ke klikatící se řece Waitawheta. Tím nejzásadnějším požadavkem byla možnost pozorovat zapadající slunce za horou Karangahake, a to přímo od jídelního stolu. Důsledný návrh všem požadavkům dostál a kýženým scénickým výjevům vytvořil důstojné orámování.


Dům svou archetypální a lidovou formou upomíná na lokální bohatou historii lesnatého poloostrova Coromandel, kde stojí. Fasáda je obložena dřevěnými lamelami z místních stromů a ošetřena ekologicky šetrným nátěrem, pod kterým dřevo v dalších letech zešedne a plně splyne s okolím.


Půdorys o maximální ploše 100 m2 a limitní rozpočet byl pro architekty výzvou. Pět metrů široká konstrukce sedlové střechy o relativně velké délce minimalizuje vnitřní chodby a těží podlahovou plochu v maximálně možné míře. Hmota domu je rozeklána vedví. Ve větší části se nachází převýšený obytný prostor s kuchyní, dvě dvoulůžkové ložnice a koupelna. V menší hmotě domu je pokoj pro hosta nebo pracovna, koupelna a prádelna. Vložený mezanin se využívá k příležitostnému setkávání rodiny s přáteli.


Uprostřed hmoty domu se nachází zastřešená terasa, kde rodina tráví většinu času hlavně během letních veder. Tento prostor má charakter jednoduché stodoly. Velké posuvné dveře mohou terasu uzavřít a ochránit ji před častými a silnými poryvy větru. Střecha v této části je kryta průhlednými panely, skrz které do prostoru proniká měkké světlo. V noci, když světlo září skrz latě fasády ven, funguje dům jako jako lucerna, která v minulosti naváděla trampy při nočních návratech směrem domů.


Architekti nechtěli volit klasické, finančně náročné a nehospodárné stavební postupy. Proto navázali spolupráci s místními partnery ze společnosti Welhaus, jejichž prefabrikované výrobky poskytly ideální řešení pro splnění efektivní, ekonomické a ekologické výstavby při zachování architektonických hodnot, které studio MAKE architects vyznává. Předem vyrobené podlahové, střešní i stěnové panely byly smontovány za pouhé čtyři dny přímo na míste, následovala rychlá instalace truhlářských výrobků a dřevěné obložení fasády. Volba tohoto procesu výstavby vedla k téměř nulovému odpadu, eliminaci emisí vznikajících při dopravě, snížení celkových nákladů a zvýšení efektivity práce. Navíc byly posíleny komunitní vztahy a vznikl další reprezentativní příklad výstavby „panelových domů“.



+

Kredity


Místo: Waihi, Nový Zéland
Autor: MAKE architects
Hlavní dodavatel: Carl O’Neil Builders
Užitná plocha: 100 m2
Realizace: 2019
Foto: David Straight

Hodnocení



Jak se vám dům líbí?

Pro hlasování se prosím přihlašte
Sdílet
Facebook

Partneři

Tento web používá cookies - více informací. Pokračováním souhlasíte s jejich použitím.