=

Vila One

EFFEKT





Vila One


Kodaň, Dánsko

Vilu One navrhlo dánské architektonické studio EFFEKT pro mladý pár s jedním až dvěma dětmi. Velkorysý volný půdorys maximalizuje sociální vazby rodiny a otevírá výhledy do okolní krajiny, na dvůr a do skryté zahrady.



Předpisy nařizovaly umístit dům na pozemku co nejblíže veřejné komunikaci. Ve většině případů by to bylo ideální rozhodnutí. Příjezdová cesta k domu by byla krátká a za domem by zbylo místo pro rozlehlou soukromou zahradu odkloněnou od silnice. V tomto případě však architekti museli postupovat jinak. Na jednom konci svažitého pozemku se nacházela frekventovaná vozovka, zahloubená pouze několik metrů pod úroveň terénu – před zraky sice skrytá, přesto rušná. Díky projmutému tvaru domu vznikl dvůr chráněný před hlukem, který je zároveň optimálně orientován vůči světovým stranám, a tedy slunečním paprskům. Zbytek zahrady mezi domem a silnicí se stává kulisou pro nádherný výhled do dáli. Skrytá zahrada na severní straně umožňuje vegetaci pnout se volně po fasádě.


Koncept půdorysu je jednoduchý. Společenská část je situována do těžiště stavby a každé křídlo je soukromým prostorem, který zároveň eliminuje dlouhé chodby. Koupelny, umístěné mezi společenskou a soukromou částí, fungují jako jakési „nárazníkové“ zóny, díky nimž získávají pokoje ještě více intimity. Velkorysý obývací pokoj je navržen tak, aby ho v budoucnu bylo možné přepažit a zřídit třetí ložnici. Připravené základy pro budoucí garáž navíc poskytují dostatek prostoru i pro případnou čtvrtou místnost. Myšlenkou bylo vytvořit cenově dostupný dům pro mladou rodinu maximálně s jedním nebo dvěma dětmi a dát jim možnost svůj domov přizpůsobovat aktuální rodinné situaci. Dům byl postaven s velmi omezeným rozpočtem a dodán za stejnou cenu jako většina standardizovaných developerských projektů v Dánsku.



+

Kredity


Místo: Kodaň, Dánsko
Autor: EFFEKT
Spolupráce: Tue Hesselberg Foged, Sinus Lynge, Mikkel Bøgh, Gorka Calzada Medina, Clive Hennessey, Nick Green, Marco Antonio Ravini
Užitná plocha: 140 m2
Foto: EFFEKT

Sdílet
Facebook

Partneři

Tento web používá cookies - více informací. Pokračováním souhlasíte s jejich použitím.