=

Malý dům

Lukas Lenherr Architektur





Malý dům


Jonschwil, Švýcarsko

Uprostřed vesnice Jonschwil ve švýcarském kantonu Sankt Gallen navrhli architekti ze studia Lukas Lenherr Architektur malý třípodlažní dům, stojící na místě bývalé stodoly. Nad sebou vrstvené obytné místnosti se spirálovitě otevírají do prostoru převýšeného přes všechna tři patra.



Malý dům s téměř 99 metry čtverečními obytné plochy se tyčí na čtvercovém půdorysu o straně šest metrů. Interiér je díky vnitřním otvorům vzdušný a otevřený, kontakt s exteriérem zajišťují velké prosklené plochy. Vnitřní prostorové uspořádání odkazuje k japonským interiérům – stavba nemá žádné chodby, skládá se ze sledu místností, které mohou být využívány k různým účelům v závislosti na denní době.


Materiály byly jasně redukovány na ryze přírodní. Spoje ani všelijaké „vady“ nejsou zakryty žádnou povrchovou laminací, materiály jsou často použity netradičně a stopy opracování jsou součástí samotného designu.


Dům nemá kvůli vysoké hladině podzemní vody sklep. Technické zázemí je natolik malé, že se vejde do technické skříně v umývárně. Malý dům znamená také malý objem k vytápění. Stavbu chrání silná vrstva izolace z dřevěných vláken a ovčí vlny. Kamna na dřevo v prostředním patře doplňují podlahové vytápění.


Architekti počítali s tím, že vzhled dřevěné fasády se bude díky vlivu povětrnostních podmínek v čase měnit. Čtvercové trámy z místního modřínu a okna z borovice budou vzhledem k odlišné orientaci vůči světovým stranám reagovat na vnější podmínky odlišně.


Dům se snaží zachovat městský charakter místa a odrážet historický kontext. Použité stavební materiály jsou ponechány neošetřené, tedy ve své surové podobě, jsou demontovatelné a znovu použitelné, a to včetně kuchyně. Na dům lze svým způsobem pohlížet jako na dočasný sklad stavebního materiálu.


I přes malou zastavěnou plochu nabízí stavba dostatek prostoru pro rodinu se dvěma dětmi. Vertikální bydlení spojuje. I v tom nejmenším prostoru se dějí události, které přispívají k propojení celého domu a jeho obyvatel. Díky malé zastavěné ploše mohl dům vzniknout za relativně malé stavební náklady. Redukce a odříkání jsou důležitými představiteli udržitelnosti – dle hesla: méně je více.



+

Kredity


Místo: Jonschwil, Švýcarsko
Autor: Lukas Lenherr Architektur
Zastavěná plocha: 56 m2
Obestavěný prostor: 406 m3
Foto: Florian Amoser

Sdílet
Facebook

Partneři

Tento web používá cookies - více informací. Pokračováním souhlasíte s jejich použitím.