=

Atriový dům

Tham & Videgård Arkitekter



Atriový dům


Gotland, Švédsko

Na švédském ostrově Gotland v Baltském moři navrhlo studio Tham & Videgård Arkitekter třígenerační atriový dům. Budova je situována na hranu mírného kopce – přesně tam, kde zhruba před tisíci lety končilo moře a začínala pevnina. Ve vztahu k rozlehlé krajině vypadá stavba spíš jako nízká zeď než jako dům. Místnosti jsou řazeny kolem uzavřeného atria, které slouží jako pevný bod setkávání, prostor vně, přesto uvnitř. Zbylá část pozemku je ponechána ve své přirozené podobě jako louka, jíž pasoucí se ovce brání v tom, aby se znovu stala lesem.



Dům je relativně úzký, jeho otvory ústící vně jsou ale široké, což propůjčuje interiéru charakter výklenku, který má sloužit jako úkryt v otevřeném prostoru krajiny. Zatímco si střecha udržuje v průběhu celého objektu konzistentní výšku, v interiéru podlaha neustále stoupá a klesá v návaznosti na okolní terén. Díky tomu se světlá výška v jednotlivých prostorech mění. Všechny obytné místnosti jsou prstencovitě uspořádány kolem hlavního atria. Menší servisní místnosti jsou v kontinuálním prostoru seskupeny do několika pevných bloků.


Místnosti jsou v domě navrženy tak, aby se sem pohodlně vešly naráz tři generace. Mladá rodina s dětmi a jejich babička mají pokoje umístěné šikmo proti sobě ve dvou rozích. Společný obývací pokoj a kuchyně se nacházejí přímo vprostřed cesty. Do atria se z exteriéru vchází velkými vraty, do jednotlivých částí domu kterýmkoli z otvorů ve fasádě.


Stavba je inspirována působivou figurou gotické lidové zemědělské architektury. Zděná konstrukce je omítnuta světlou přírodní barvou smíchanou se sazemi, vnější zámečnické prvky jsou ze žárového zinku a dubové dveře i okna jsou ošetřena dehtovým olejem. Velká posuvná skleněná okna jsou kotvena k fasádě zvenčí stejným principem, kterým byly konstruovány dveře místních stodol po celá staletí.



+

Kredity


Místo: Gotland, Švédsko
Autor: Tham & Videgård Arkitekter / Bolle Tham
Spolupráce: Tove Belfrage, Martin Videgård
Projekt: 2002–2004
Realizace: 2006–2010
Foto: Åke E:son Lindman

Sdílet
Facebook

Partneři

Tento web používá cookies - více informací. Pokračováním souhlasíte s jejich použitím.