=

Mezi vinicemi

Stempel & Tesař architekti





Mezi vinicemi


Klentnice, Česká republika

Doslova nesoulad požadavků čekal na startovní čáře při návrhu rodinného domu v chráněné krajinné oblasti Pálava. Vinařská vesnice na úpatí pálavských vrchů u nádrže Vodní Mlýny má jedinečný charakter, který se snaží svými předpisy chránit Správa CHKO. Právě tyto předpisy však ignorují současné možnosti a často vyžadují až repliky lidové architektury.



Majitelé si přitom přáli dům s rovnou střechou, měli velké nároky na parkování, chtěli garáž pro motorku a kancelář v přízemí a přitom bydlet na jednom podlaží se vstupem na zahradu. Díky terénu byly jejich požadavky stoprocentně splněny, a to i včetně stavby tradiční formy se sedlovou střechou, kterou vyžadovala Správa CHKO. Architekti ze studia Stempel & Tesař tak de facto navrhli domy dva.


Spád pozemku umožnil zapustit rodinný dům do svahu, navrhnout jej s rovnou střechou a všechny obytné místnosti napojit na zahradu. Vápencové zdi, které se ve vesnici vyskytují nejen u vinných sklepů, jsou pro oblast typické, proto byl tento materiál použit na průčelí domu, kde lemuje velkoformátové prosklení, jejž svým přesahem chrání železobetonový strop a atika.


Na uliční úrovni, která je o celé patro výše, se na ploché střeše vytvořil dostatečný prostor pro parkování aut. Garáž pro motorku, vstup do domu a kancelář s výhledem na vinice a vodní nádrže dostala archetypální formu, tak aby splňovala požadavky Správy CHKO a tvarově zapadla do vesnické struktury. Její soudobý výraz je dotažen abstraktním pojetím – architekti materiálově sjednotili střechu i fasády do černého plechu.


Obě formy se vzájemně doplňují a tvoří jeden kompoziční celek, konstrukčně však jde o dva samostatné bloky. Nosnou část toho spodního tvoří železobeton, který je přiznán i v interiéru. Horní stavba je z tenkostěnných ocelových profilů.


Dům v Klentnici je trochu jako vinný sklep. Obklopen vinicemi se před rozpálenými paprsky slunce chrání úrodnou zeminou. Je prostý a syrový v materiálech, ale přitom útulný, aby si v něm člověk mohl vychutnávat život a plody přírody. Vybavení interiéru bylo zhotoveno na míru majitelům, s návrhem zařízení a dekoracemi pomáhala jejich dcera designérka Kristýna Slezáková.



+

Kredity


Místo: Klentnice, Česká republika
Autor: Stempel & Tesař architekti / Ján Stempel, Jan Jakub Tesař
Spolupráce: Dalibor Borák
Zahradní architektura: Lucie Vogelová, Terra Florida
Klient: soukromá osoba
Projekt a výstavba: 2014–2017
Pozemek: 1090 m2
Zastavěná plocha: 190 m2
Užitná plocha: 210 m2
Foto: David Korsa

Sdílet
Facebook

Partneři

Tento web používá cookies - více informací. Pokračováním souhlasíte s jejich použitím.